I. Šimonytė: Rusijos sabotažo veiksmai nukreipti ne vien prieš Baltijos šalis

Rusijai trikdant GPS signalą Baltijos jūros regione, premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad tai yra dalis Maskvos bandymo daryti spaudimą visoms Ukrainą palaikančioms valstybėms. Anot jos, tokių ir panašių išpuolių ateityje bus, todėl svarbu bendradarbiauti su užsienio partnerėmis užkertant tam kelią.

I. Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
I. Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
I. Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
I. Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
I. Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
I. Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
I. Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
I. Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Žygimantas Šilobritas

May 13, 2024, 2:23 PM, atnaujinta May 13, 2024, 2:24 PM

Rusija yra labai kūrybingai spaudžia demokratines šalis įvairiais būdais. Pastarasis bandymas užpulti Leonidą Volkovą, sabotažo aktai prieš istorinius monumentus. Tai yra tokie veiksmai, apie kuriuos kalba žvalgybos institucijos.

Bet aš nesakyčiau, kad tai vyksta tik prieš Baltijos šalis. Turime suvokti, kad ši veikla yra nutaikyta prieš visą Ukrainą palaikančią bendruomenę“, – pirmadienį po susitikimo su Estijos ir Latvijos premjerėmis žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Tokių išpuolių matysime toliau, kaip ir matėme praeityje. Ir mes dirbame uoliai ir solidariai, bandydamos užkirsti kelią“, – pridūrė ji.

Premjerė tikino, kad svarbu išlikti budriems, nes Rusija gali imtis ir kibernetinių atakų, ar išpuolių prieš simbolius, asmenis.

„Klausimas tik koks, ar jie imsis kibernetinių veiksmų, kinetinių išpuolių“, – teigė ji.

Jai antrino ir Estijos premjerė Kaja Kallas teigdama, kad tokie išpuoliai – „šešėlinio karo“ prieš visą Europą dalis.

„Rusija vykdo šį šešėlinį karą prieš visas Europos šalis. Turime suprasti, kad tai nėra pavieniai atvejai, jie susiję tarpusavyje. Jų paskirtis yra bauginti mūsų visuomenes nuo sprendimų, kuriuos turėtume priimti“, – sakė K. Kallas.

Latvijos premjerė Evika Silina tikino, kad Baltijos šalys turi atkreipti visų Europos Sąjungų valstybių dėmesį į tokias atakas.

„Turime vienu balsu, aiškiai, pasakoti kitoms ES šalims, kas iš tikrųjų vyksta. Nes Baltijos regionas yra prie Rusijos ir Baltarusijos slenksčio“, – sakė ji.

Estija, Latvija bei Lietuva praėjusį mėnesį perspėjo, kad Rusijos plačiai skleidžiami GPS trikdžiai didina aviacijos incidentų grėsmę.

Pastaruoju metu Estijoje padaugėjo tikslinių GPS palydovinės navigacijos sutrikimų. Valstybės prie Baltijos jūros valdžia teigia, kad GPS signalo trikdžiai yra perduodami iš Rusijos teritorijos, problema paaštrėjo Rusijai 2022 m. vasarį įsiveržus į Ukrainą.

Praėjusį mėnesį oro bendrovė „Finnair“ pranešė, kad iki gegužės 31 dienos stabdo skrydžius į Estijos Tartu miestą dėl GPS trikdžių, du jos skrydžiai dėl to buvo priversti pasukti atgal į Helsinkį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.